Ziua a șasea. Protestele continuă. Se anunță cea mai mare participare

Ziua a sasea.
February 5, 2017

Protestele faţă de OUG privind codurile penale continuă duminică, fiind anunţat „cel mai mare protest” la care, încă de la ora 14:00, sunt aşteptaţi în Piaţa Victoriei din Capitală oameni din toată ţara.

ACTUALIZARE 16:00 Sunt aproape 2.000 de oameni în Piața Victoriei. Unii au aflat deja că Guvernul a abrogat Ordonanța 13, dar sunt neîncrezători și spun că nu vor pleca până nu vor fi deplin lămuriți despre ce este vorba.

ACTUALIZARE ORA 13:00 S-au strâns circa 500 de oameni în Piața Victoriei.  Unii manifestanți spun că au ieşit în stradă şi în decembrie 1989.

Un apel pe pagina de Facebook care găzduieşte anunţuri legate de proteste îndeamnă demonstranţii să nu mai aducă vuvuzele şi bannere cu înjurături. Unii dintre copiii prezenţi la protest au desenat un şotron cu cretă colorată, alţii poartă pancarte pe care scrie: „Spiderman, help!”, relatează News.ro.

Unul dintre demonstranţi ţine un tricolor mare, cu gaură în mijloc, altul poartă drapelul SUA.

„Este modul meu de a mulţumi ambasadei americane şi ambasadorului pentru implicare, suport şi ajutor. Pentru că a fost de un real ajutor. Este singura ambasadă care a invitat de două ori la discuţii directe şi premierul li președintele partidului de guvernare. Fără suportul venit din cancelariile occidentale urlam aici până la Paşte, pentru că, la câtă nesimţire e acum în clădirea aia nu aveam nicio şansă”, a spus protestatarul care a adus în Piaţa Victoriei drapelul SUA.

El a povestit că a fost în stradă în decembrie 1989 şi că la protestele din aceste zile regăseşte acelaşi entuziasm. „Din fericire, există o diferenţă enormă – nu sunt gloanţe. A reînviat acel spirit, ne redefinim ca popor din nou, vorba maestrului Liiceanu”, a adăugat el.


 

ACTUALIZARE ORA 12:00. Aproximativ 300 de oameni se strânseseră în jurul prânzului în Piaţa Victoriei din Capitală. Au ajuns acolo şi o parte dintre studenţii de la Cluj-Napoca și au venit de circa o oră foarte mulți părinți cu copiii lor. La fel ca ieri, și-au amenajat un adevărat loc de joacă, și-au adus bicicletele, se face multă mișcare, profitând și de vremea bună.

INEDIT. De altfel, încă de dimineață primii care și-au făcut apariția în piață au fost mai mulți cicliști care și-au montat bicicletele și au pedalat în gol. Un alt grup de tineri pasionați de jogging au alergat în jurul Guvernului. Ei au vrut să arate că sunt activi aici în țară și nu vor să plece din cauza măsurilor luate de guvernare.


Deja încă de dimineață au sosit la București câteva zeci de studenți de la Cluj, după o călătorie – gratuită – cu trenul care a durat toată noaptea.

Manifestanţii vor fi în piaţă, în timp ce la Palatul Victoria este programată să se desfăşoare şedinţa de Guvern în care se va decide abrogarea actului normativ. Gestul nu pare, însă, a fi de natură să ducă la întreruperea demonstraţiilor începute în urmă cu cinci zile.

Citiți și:  Recomandările Poliției pentru protestatari

Conform anunţurilor făcute pe pagina de Facebook a evenimentului, duminică,  la ora 20:00, atât în ţară, cât şi în diaspora, în pieţe va fi intonat imnul de stat, iar o oră mai târziu „fiecare participant la manifestaţiile din toate oraşele ţării şi din diaspora va ridica spre cer propria lumină aprinsă”, relatează News.ro.

Ca şi sâmbătă, când a fost înregistrată o participare-record la demonstraţii, în Bucureşti fiind prezenţi în Piaţa Victoriei 170.000 de oameni, în timp ce în ţară au ieşit în stradă aproape 300.000 (estimări News.ro – n.r.), şi duminică sunt aşteptaţi protestatari din toată ţara. Unii dintre ei au anunţat că vor veni la Bucureşti cu maşinile.

Mai multe instituţii, dar şi persoane fizice din Bucureşti vin în sprijinul manifestanţilor, oferind cazare celor care ajung în Capitală din alte judeţe ale ţării.

Citiți și:  #Ro-mânia | Zeci de investitori au oferit gratis ceaiuri, mâncare şi cazare

Astfel, la Club Diamond Kids părinţii îşi pot lăsa copiii şi în weekend şi se oferă cazare pentru părinţii veniţi cu copii din alte judeţe. Grădiniţa Tom Sawyer primeşte copiii de peste doi ani, chiar şi peste noapte, rugând, însă, părinţii să aducă haine de schimb şi gustări.

Mai oferă cazare pentru cei veniţi din alte oraşe: Bucur’s Shelter Hostel, Hostel Little Bucharest, Hostel Pura Vida Sky Bar & Hostel Bucharest şi Vişini Hub, dar şi zeci de bucureşteni.

Pe Facebook a fost creat un grup pentru persoanele din alte judeţe ale ţării care participă la protestele anunţate în aceste zile în Capitală. Pe pagina grupului Cazare gratuită şi solidaritate pentru protestatari din afara Bucureştiului pot fi găsite anunţuri cu privire la ofertele de cazare sau chiar şi transport.

În ceea ce priveşte alimentele şi băuturile calde, la Jerry’s Pizza, restaurantul de pe bulevardul Magheru, cu parola „altă întrebare” este oferită o felie de pizza, în limita stocului disponibil. Re:Modelieri, din zona Pieţei Victoriei, oferă ceai cald manifestanţilor după ora 18.00, iar Share Cafe împarte toată ziua, sâmbătă şi duminică, ceai cald protestatarilor din faţa Guvernului. La Atelieri Pinion, cine vine cu o poză cu el de la protest primeşte o cafea din partea casei, iar la Green Hours se oferă ceai gratuit pentru manifestanţi. La Pain Plaisir, de pe strada Barbu Delavrancea, manifestanţii primesc o porţie de biscuiţi gratis.