Boom-ul preturilor carburantilor

PROTESTELE DIN ROMANIA, AU AJUNS IN PRESA STRAINA
November 6, 2017
Cel mai avantajos credit de când lumea!
November 7, 2017

Pretul carburantilor tot creste. Motorina a ajuns mai scumpa decat in Spania sau Austria.Preturile carburantilor vanduti in statiile din Romania au crescut, si in ultima saptamana, conform datelor Oil Bulletin, serviciul de monitorizare al Comisiei Europene. La data de 23 octombrie (ultimele date disponibile), pretul mediu al benzinei vandute in statiile din Romania a fost de 5,07 lei pe litru, iar motorina costa 5,17 lei pe litru. In comparatie cu preturile afisate cu o saptamana in urma, preturile sunt mai mari cu patru bani pe litru, atat la benzina cat si la motorina.
Comparand preturile in euro, Romania are in continuare mult sub media europeana si benzina si motorina, dar, cel putin la motorina, nu mai sunt printre cele mai mici preturi din Europa, anunta Economica.net. 
Guvernul a aprobat un Memorandum privind crearea unui sistem de monitorizare a preturilor pentru carburanti. Platforma de monitorizare a preturilor pentru carburanti, instrument similar Monitorului preturilor in domeniul de retail alimentar, va conduce la transparentizarea pietei pentru consumatori, astfel incat acestia sa poata alege carburantii auto cu cel mai bun raport pret-calitate, se arata intr-un comunicat al Guvernului.
Potivit acestuia, cresterea transparentei pentru consumatori ar putea accentua gradul de concurenta pe piata comercializarii cu amanuntul de carburanti auto, cu implicatii benefice asupra pretului carburantilor, dar si asupra calitatii acestora, serviciilor oferite in statiile de distributie a carburantilor etc. In vederea extinderii Monitorului preturilor si in domeniul carburantilor auto, se intentioneazaamendarea legii concurentei. Astfel, se va crea cadrul legal in baza caruia Consiliul Concurentei poate solicita date si informatii companiilor active pe piata, ceea ce va permite autoritatii de concurenta si monitorizarea activa a preturilor practicate de companiile petroliere.
Ministrul Energiei, intrebat daca a observat cresteri de preturi la carburanti: “N-am carnet, nu sunt sofer.” Ministrul Energiei, Toma Petcu, sustine ca nu stie daca pretul carburantilor a crescut, deoarece nu are carnet de sofer si nu conduce. “N-am carnet, nu sunt sofer. Sincer, nu alimentez si nu cunosc pretul”, a spus Toma Petcu. Acesta a mai spus ca “Ministerul Energiei nu are competente in acest domeniu, legat de majorarea pretului la carburanti”.